maanantai 9. huhtikuuta 2012

Derby...

... on kenkämalli
Eli  sellanen peruskenkä minkä tulen valmistamaan opinahjossani. Viimekerralla saimme tiivistetyn ohjeistuksen jalkinenahkojen leikkuusta. Tosiaankaan ei voi sanoa, että se homma olis ihan simppeli. Leikkuutyö vaatii melkomoista ajatustyötä ja tarkkuutta. Ennen kuin voi alkaa leikkuuhommiin, on tiedostettava valmistettavan tuotteen rakenne ja laatuvaatimukset, nahan ominaisuudet ja ennen kaikkea täytyy tietää miten sijoittaa leikattavat osat nahalle. Nahka on kallis materiaali ja sitä ei pidä haaskata. Jos yhden jalkineparin valmistuksessa tulee hukkapaloja, se tuottaa vuositasolla jo melkoista tappiota...


On erittäin tärkeää, että leikattavat osat otetaan sellaisista paikoista vuotaa, missä venyminen kulkee oikeaan suuntaa, eikä tärkeimmissä osissa ole virheitä, kuten naarmuja, arpia ym.


Tää menis melko tekniseks, jos luetteloisin tähän kaikkea mitä meille opetettiin. Mutta... en siis ala luennoimaan...


Kollaasin kuvat lainattu


Tässä on kollaasi Derby-kengästä. Ulkoisesti voi havaita, että kenkään tulee kolme kappaletta päälisnahkoja... (oikeastaan juuri tässä kengässä on vielä kannalla neljäs)


Ite en taida tulevaa aikaansaannostani ihan oikeasti käyttää, sillä kengässä on mun kropalleni aivan liian matala korko, mutta eipä tuo haittaa... laitan omatekemät kenkäni meidän liikkeeseen näytille ;)


Jos sit mentäis siihen, mitä mun omat pikku kätöseni sai aikaan siellä suutariopissa.
Tästä se alkoi... kaava nahalle ja puukko käteen
 Lisää kaavoja ja kaiken maailman työkaluja ;)


No, kyllähän tämä jo alkaa näyttään kengältä, vai mitä... Huomaattekin, että kengän kärjestä tulee punainen ja sivuista valkoiset. Aikas makeet!!!  Pinkit olisin varmasti tehny, muttei ollu saatavilla sen väristä nahkaa.
Tässä alan leikkaan vuorinahkaa,kaunista luonnonvalkoista sian nahkaa...
Jottei jalkineen valmistus olis helppoa ja yksinkertaista... pitää vielä leikata kovikekankaat ja kantakapit. jos nyt aivan oikeen muistan, niin yhteensä kahteen kenkään... näinkin yksinkertaiseen sellaseen... tulee yhteensä 22 osaa. Jos laitoin tämän väärin, korjaan seuraavalla kertaa kun kirjoitan aiheesta. Ja tästä kaikesta puuttuu vielä pohjat. Eli tässä on tehty vasta pääliset!!!


Näiden osien leikkaamiseen meni meikältä vaatimattomasti sellaset kolme ja puol- neljä tuntia ja kertaakaan ei tarvinnu odottaa opettajaa... eli kun yhden homman sain tehtyä niin heti sain toisen alulle ja silleen. Oli se vaan NIIN hianoo hommaa!!! Posket punasina siellä tuhteerattiin ja opittiin :)


Nyt vaan on harmi, sillä seuraavan kerran jalkineen valmistus jatkuu vasta elokuulla, sillä opiskelussa on tässä kuussa teoreettista , sit alkaa kesäloma. Ei, ei siis mulla vaan opiskelussa ;)


Mutta, sitäkin innookkaammin elokuussa.


Mun lapsuudenystäväni on jalkinevalmistaja Tampereella. Mun oli aivan pakko soittaa hänelle tuon päivän jälkeen ja kertoa, miten kunnoitan hänen työtään. 
- Sain kyllä vastakehuina, että jos hän olisi joutunu kylmiltään mun "hommiini"...entisiin sellasiin... siis laittaan  sapuskaa 500:lle hengelle, niin olis takuulla tehny saman, eli soittanu ja kiitelly ;)


Tässä vaan huomaa, että toisten tekemisiä töitä tulee pidettyä liian "itsestääselvinä" juttuina...

6 kommenttia:

 1. DIBS!!! mä varaan kengät, kiitos hei!! onneks on sama koko, harmi että on sulle liian matalat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä tulee kyllä mieluummin 36 ku 37... mä ompelen isot saumat ;)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Katotaan nyt kunhan ne valmistuu... onko ne sit enää "Wautsi" ;)

   Poista
 3. Todella haastavia vaiheita. Kyllä tälläisten postausten kautta alkaa arvostaa tälläistä käsityötä ihan eri tavalla. Siistiä jälkeä! :)

  Blogissani on sulle jotain! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja Kiitos ;)Koitan saada mahdollisimman pian "valmista"... jälkimmäiseen :)

   Poista