sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Sekamelskaa

... vai jotain muuta?!?

Jotain muuta se ny kuiteski olis.

Oon joskus aiemmin maininu, että meillä on mökillä viä toi takka uusimatta. Vanha takka alko oleen sen verran huanos hapes, ettei enää uskaltanu lämmittää. Rupateltiin muutaman rakennusalan ammattilaisen kans asiasta ja siitä seuras käynti Uunisepillä. 

Tilattiin takka ja siitä se sekamelska alko:Ensin piti sit tiätysti raivata takan ympäristöö, että pääsee purkaan vanhaa.

Isäntä otti iltapäivän vapaata töiltään ja läks pojan kans purkuhommiin:
Tiili kerrallaan takkaa purettiin ja lopuiks se oli pois...
- tiililäjänä mökin takana. Melko urakka oli, ku piippuki piti purkaa. Se ku oli tehty vanhan takan päälle. Takan pohja ei ollu ihan vaateris, ni isäntä veti siihen tasotteen.


Takan tausta oli sen verran tummunu, että päätettiin maalata se valkoseks.

Siinä oli sit paikka valmiina. 

Takka tuli paattirantaan sovittuna päivänä. Suurin urakka oliki kiikuttaa takan osat saareen. 1100 kg viätiin kahdella reisulla meidän paatilla ja yhdellä reisulla isännän veljen paatilla. 
Ensin paattiin, sitte laiturille ja siitä mökille ja mökki ku on vähä korkeella, ni oli siinä kantamista näillä helteillä. Osat ei ollu ihan niin keveitä, mitä myyjä meinas, mutta...
-osaset saatiin sisälle.

Sitte tuli asentaja, isäntä toimi hanslankarina:
Nii juu...
- piippuki oli sit tehtävä ku vanha oli purettu:

Jälkisiivoukset jäi meille ja nyt alkaa näyttään hyvältä:


Piäntä hianosäätöö viä olis, ku vanha piippu oli reilusti isompi ku tää uus. Kattoon pitää laittaa lisää paneelia, jotta peitelevy saadaan riittään ja toi sivusta ja edusta kaakeloidaan viä. Viikko pitää antaa kuivua ja sit aletaan pikkuhiljaa lämmittään. Ensin parina päivänä kilo kuivia puita ja sit lisätään kahteen ja kolmeen kiloon ja silleen.
Ehkä sit syksyllä saa jo lämmittää kunnolla :)

Mökillä ollaan melkein asuttu ja kuljettu siältäkäsin töihin. Kelit on ollu aivan mahtavat!!!
Nautitaan näistä loppukesän ilmoista ja upeista auringonlaskuista.


t:anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti