sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Auta käsitöillä

Olin menneellä viikolla kirjastossa järjestetyssä "Novellineulomossa".
 Meille tuatiin mainos kaupan ilmotustaululle ja sitä muutaman kerran tavattuani innostuin meneen tilaisuuteen. Ilmotuksessa luki lyhykäisesti tapahtuman luanteesta. Eli sinne kutsuttiin kuunteleen novelleja ja mukaan sai ottaa omat kutimet ja jollei omista tai halua ottaa omiaan, niin siältä sai lainata puikkoja, koukkuja ja lankaa. Nää lainatarvikkeet oli tarkotuksenmukasesti hyväntekeväisyyteen pohjautuvaa tapahtumaa. Tää synnytti aiheen tälle postaukselle.

Meillä ihmisillä on yleisesti ottaen halu auttaa, autta hädässäolevia, sairaita, vähäosaisia. On halu auttaa niin ihmisiä ku eläimiä, niin lähellä tai kaukana. Ainoostaan miälikuvituksen puute voi olla rajana auttamisen kohdetta haettaessa. 

Itteensä paljoo rasittamatta voi auttaa erilaisten avustusjärjestöjen kautta rahalahjotuksilla apuatarvitsevia. Mikä sen helpompaa ja apu menee perille järjestöjen sääntöjen mukasesti. 
Mua itteeni kiinnostaa enemmän konkreettinen apu, vaikkakin ehdoton ykkönen on rahallisista avustuksista tukee Roosanauhakeräyksen avulla rintasyöpäpotilaita.

Tuala novellineulomossa siis sai osallistua tekeen nyt jo muualtaki kuulemiani Hypistelymuhveja. Näitä hypistelymuhveja on alunperin valmistettu lähinnä muistisairaille vanhuksille, mutta niistä on saanut apua myös ylivilkkaat lapset.
Ekan kerran ku näistä kuulin, oltiin saatu paikalliseen marttayhdistykseen kirje erään muistisairaan vanhuksen lapselta. Hän lähestyi meitä pyynnöllä, josko tekisimme näitä muhveja paikalliselle dementiaosastolle. Näin suastuttiin ja tässä kevään aikana niitä sit luavutetaan sinne, kunhan saadaan niitä valmiiks.

Hain kuvaa netistä malliks, että näätte mistä on suunnilleen kyse:

kuva lainattu google-kuvahausta
Näitä malleja tosiaan löytyy pilvin ja pimein netistä. Periaate on se, että muhvissa on kaikkee hypisteltävää sormille.

Sit olen kuullu, että jotkut yhdistyksen valmistaa Sytomyssyjä syöpäpotilaille. Sytostaattihoidot vie tukan päästä ja myssyt tulee tarpeeseen päänlämmittäjinä ja kaljun peittona (jos näin aatellaan). Näitten myssyjen tarve on varmaan kova, sillä syöpäpotilaita on paljon.
Tässä kuva esimerkkinä kyseisistä:

kuva lainattu google-kuvahausta
Pipomalleja löytyy myös netistä monenlaisia.

Viimesin käsitöihin liittyvä "apuväline" on keskoslapsille valmistettavat Turvalonkerot.  Näillä "lonkeroilla" pystytään estään pienten keskoslasten tarttumiset hoitoletkuihin, kun lapsilla on se tarve tarttua johonkin. 
Kuvaa:

kuva lainattu google-kuvahausta
Meillä paikallisella marttayhdistyksellä on ollu jo aiemmin tapa muistaa kuntaan syntyneitä vauvoja lahjottamalla junasukat pitään pikkujalkoja lämpiminä. Näistä junasukistaki olen kuullu olleen joillain paikkakunnilla keräystä sairaaloiden vauvaosastoille.

lainakuva edelleen
Tässä oli ny muutama vaihtoehto näistä avustusjutuista ja onhan näitä viä vaikka mitä muitaki.

Uskon, jos löytyy halua osallista jonkin tai vaikka kaikkien käsitöiden tekemisiin, tarvittijoita on varmasti jokaisella paikkakunnalla. Ohjeita löytyy netistä ja apuja voi saada vaikka käsityö- ja lankakaupoistaki ja Marttayhdistyksistä. Nyt vaan puikot ja koukut suihkiin ja jollei käsityöt oo oma juttu, voi mennä omaan kirjastoon kyseleen "Novellineulomosta". Lahjottaa sinne lankakerän jämiä, nappeja, renkaita ja vaikka mitä "hypisteltävää" muhvien tekoon. Näitä tilaisuuksia on jo ollu yli kolmellakymmenellä paikkakunnalla, ehkö  sunki kotikirjastossa...

Hyväntekeväisyys terveisin mie!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti