sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Ruokakulttuuria a´la Pulau Penang, Malaysia

Penangin lomamatka on sanan varsinaises merkitykses ruokamatka. Ei siältä oikeen muuta "mukaansa" saa.
- Kiälikylvyistä sai nauttia ruaki tilatessa :)

Meillä oli hotellilla komia aamiainen. Sen "viis köökiä" oli edustettuna, joskin malesialaisittain. Aamiaisella pärjäs pualille päivin ja sit alettiin kiärtään eri paikoissa syämässä. Melko pian lounaspaikka vakiintu vastapäiseen paikalliseen ruokapaikkaan. Siä sai edullisesti vattan täyteen päivälliseen asti.
Hinta oli neljältä hengeltä ruakajuamineen (pullovesi/coca-cola/fanta valiten) n. 7,50€. Kyseessähän on muslimi-maa, joten juomakulttuuri on alkoholitonta. Ei silti, kyllä siellä oli ravintoloita, missä sai olutta ja viiniä ja joistain löyty jopa siideriä, vaikka sitä myytiin oluena. Niissä paikoissa ruoka juomineen maksoki sit jo n.50€. Tästä hinnasta oluen ja viinin osuus oli 20€, eli 5€/annos. Eipä sekään kallista ollu meidän hintoihin nähden, mutta paikallisesti kyllä.

Alkuun otettiin ruaka kuvien perusteella, sillä ruakalistoista ei saanu oikeestaan mitään tolkkua:

Ruaka valmistettiin siinä meidän silmien alla, eli lähes jokaisessa paikallisessa ruakapaikassa oli "avokööki":Ja siisteys oli sitä luokkaa ku oli. Tiskit tiskattiin tossa vasemmassa reunassa, asiakastilassa. Ruaka oli silti tosi hyvää ja kun se oli kuumaa, ei tarvinnu pelätä vattatauteja, kunhan ei syäny niitä tuoreita vihanneksia:


NASIGORENG AYAM
Tää annos oli yks miästen suasikki. Valmistus oli mun miälestä kyllä lähes arveluttava. Mä olen yleensä se joka saa kaikki vattataudit reisuis ja olin maltillinen ruuantilaaja.
Tämä siis tehtiin siten, että...
- ensin laitettiin kaasuliekki liemikattilan alle. Kattilan koko oli n. 3 litraa.
- kypsä kana otettiin vitriinistä jossa oli varmaanki tollaset 40 astettä lämmintä. Siihen lyätiin puukolla viillot ja laitettiin lautaselle. Päälle laitettiin jotain huaneenlämpöstä soossia pullosta.
- toisesta kattilasta otettiin kypsää riisiä kuppiin ja se kumottiin viäreen
- leikattiin siivut tomaattia ja kurkkua
- liemikattilan liekki sammutettiin ja siitä mätättiin liemi kulhoon
- lisäks tulista chilitahnaa pikku annos, kuvassa liämikupin takana. Chili oli niin tulista, että Erik (miäheni veli) poltti rakon huuleen. Että sellasta tavaraa...
Tän ruuan nimee en ny muista, mutta siinä oli riisiä ja kanaa ja vähä kasviksia. Periaatteessa neutraali annos.Mä tilasin kuvan perusteella tän, Telur Bungkus, joka oli kanariisillä täytetty munakas. Ihan hyvää, vaikka siihen oli laitettu toi ketsuppikoriste ;)Tästä isäntä tykkäs! Tomyam Sup. Se oli kuumaa ja tulista.

Koitettiin välillä ottaa jotain erikoista. Paikallinen Laksa-keitto olis pitäny maistaa, mutta en sitä uskaltanu lusikalleni ottaa. Isäntä otti ja ensinnäki tarjoilija kohautti kulmiaan ku isäntä sitä tilas ja kun se annoksen toi pöytään, se hymyili melko kummallisesti...
Isäntä, jolla on kait maailman parhaimmat ruakahalut, jätti sopan syämättä. Se maistu kuulemma niinku hapantunu kalaliämi ja siinä oli ulkonäkyki jo Niin luataantyäntävä, kun siinä kellu keitetty kananmunan pualisko sellases höttöses liämes.

Muuten kokonaisuutta ajatellen, ruaka oli hyvää. Hyvää varmaan siksiki, kun osassa ravinteleita oli myäs intialaisia ruakia saatavilla, kunhan tajus listoista jotain. Palak Paneeria tuli pari kertaa tilattua. Sehän on kotijuustosta tehtyä vihreetä soossia riisin kera ja sit tiätysti otettiin chapati-leipää.


Muistakaa arvonta! Sinne löydät Täältä


Terkuin mie!

JK: Meikäläisen jutut löytyy ny myäs fb:stä, ei Täältä.

4 kommenttia:

 1. Ei taida kuluttajasuoja asiamies olla kovin tarkka noiden ruokalistojen selvyydestä saatikka hygienia viranomainen hygieniasta :) Jos suomessa tiskattaisiin ravintoloissa tuollaisessa paikassa niin asiakkaat jo hyppisivät seinille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuala päin maailmaa on vähä eri lait ja säädökset ;)
   - mutta täytyy kyllä sanoo, että "puhtaampa" oli ku Intias.

   Poista
 2. Ihanan näköistä kuitenkin ja riisi ja kana maistuisi täällä nyt heti. :)

  Kivaa keskiviikkoa <3

  VastaaPoista