sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Lomamatka Vol 2

Retkeilyä saarella.

Sal:in saari ei oo iso, n.30km pitkä ja leveimmältä kohtaan n.15km, joten retkeilyyn ei tarvinnu varata koko päivää. Nähtävyyksiäkän saarella luonnollisesti ei liiemmin ollu, mutta oli kuiteski jotain.

Ensimmäinen, mistä opaskin kerto, oli kalalaituri. Sinne tulee kaikki Santa-Marian kalastajat päivittäin tuomaan saaliinsa. Niitä sitte käy ihmettelemässä niin turistit ku paikallisetki. On siä nähty (viikko ennen meidän menoo) 2,5 metrinen hai, joten ihmeteltävää on ollu.NÄÄ MUREENAT OLI PELOTTAVAN NÄKÖSIÄ JA KOKOSIAOli siä meillekki nähtävää...

Sit yhtenä päivänä otettiin taksi kuskaan meitä muihin nähtävyyksiin. Suunnitelmana pualenpäivän retki. Hintaa tingattiin kohtuudella ja ei se ny kauheesti pudonnu, mutta vähä kuiteski. 70€ kuski pyysi ja 60€ sit maksettiin. Kuski osas kohtalaisesti englantia, joten saatiin retkestä jotain irtiki. Ekaks suunnattiin Murdeiraan (paikka vähä pohjosempana). Sinne ihmiset menee ihaileen selkeellä säällä auringonlaskua, sillä se on länsirannalla. Sieltä myös näki hyvin ns. leijonavuoren. Leijonavuoresta kerrotaan, että se on "suojellu" saarelaisia vihollisilta ja siltä näki jo kaukaa saapuvat laivat.


Sieltä suunnattiin pääkaupunkiin Espargosiin.
Siellä ny ei ollu oikeen muuta näkemisen arvosta ku radiokukkula ja sieltä näkymät alas kaupunkiin, tai oikeemmin koko saarelle.
Hiukan mua pelotti ku kurvattiin Toyotalla tota serpentiini-tiätä ylös. Onneks istuin autos kallion puolella ton ylimmän pätkän.

Seuraavaks mentiin kattoon "sinistä silmää" Buraconaan. Siä me oltiin vähä liian aikasin, ei nähty silmää, mutta muuten paikka oli näkemisen arvonen. Maasto oli tuliperästä mustaa kivee. 


TOHON ALTAASEEN OLIS PÄÄSSY UIMAAN, MUTTEI ME OLTU VARAUDUTTU. ALLAS OLI TOSI SYVÄ JA NOILTA REUNOILTA OLIS VOINU HYPÄTÄ. REUNAN KORKEUSKI OLI 3-4 METRIÄ.

TON AUKON SISÄLLÄ OLIS NÄKYNY "SININEN SILMÄ", JOS OLTAIS OLTU PAIKALLA VÄHÄ MYÖHEMMIN. SILMÄN NÄKEE KLO 12.00 PARIN TUNNIN AJAN. ONNEKS OLTIIN AJOISSA, TAKAS LÄHTEISSÄMME SINNE TULI NELJÄ LINKKARIA TURISTEINEEN.

TYRSKYT LÖI MAHTAVINA ALTAAN REUNOILLE, SE OLI HENKEESALPAAVA NÄKY!

TÄSSÄ ON MITTASUHTEITA PAIKASTA. MEIDÄN PORUKKA JA KUSKI ON MENOS POISPÄIN...
Tässä kohtaa voisin mainita ton saaren karuudesta. Siä ei siis kasvanu oikeestaan mitään, jollei sitä oltu kasvatettu.

TÄLLÄSTÄ SIÄ OLI JOKAPUALELLA
Sitte otettiin suunta Pedra de lumeen ja suolakaivokselle. kaivos ny ei enää ollu käytössä, mutta siä oli altaat, mihin pääsi uimaan, tai tarkemmin sanottuna, kelluun. Vesi altaissa olikertaa sualasempaa ku kualleesmeres, eli n. 28%. Altaat sijaitsi tulivuorten ympäröimällä aluella, Sinne mentiin vuoren läpi tehdyn tunnelin läpi ja laskeuduttiin notkoon. 
Melko karua tääläki.

Sitte oli retken viimeinen, vaan ei vähäisin nähtävyys edessä.
Mentiin kattoon haikaloja Baie de Pardaan. Joo, me kahlattiin mereen takapualia myäten ja hait uiskenteli siinä meidän edessä vähä syvemmällä. Ne oli sitruunahaita ja siis kasvissyäjiä... ei tarvinnu pelätä, että lähtee pertsiistä pala :)


Tää oli paras kuva mun otoksistani. Sinne kahlaaminen oli hankalaa korallimaisen pohjan takia ja piti varoo kameraa, ettei kastu. Ja ei, ei noi hait noussu morjestaan meitä ton kummallisemmin.

Siältä palattiin hotellille takas. Reisu oli hyvä ja omalla tavallan antoisa.

Tutustuttiin me myäs paikalliseen bussilla ajeluun, oppaan kehotuksesta. Käytiin pari kertaa Espargosis kafeella.
Paikallis bussi oli Hiace. Aikatauluna oli se, että ku auto on täynnä ni lähetään. Autoon tungettiin 14 matkustajaa ja kuski. Sitte mentiin. Matka pääkaupunkiin oli n. 10 km ja makso euron /pää /suunta. Ei paha, ja 12 minuuttia jouduttiin enimmillään odottaan ku autoon mentiin, vaikka oltiin ekat.

TÄÄ AUTO OLI MELKO UUS VERRATEN MUIHIN


Santa-Mariassa oli kyllä muitaki näkemisen arvosia paikkoja ton kalalaiturin lisäks. Me mentiin kattoon "mahtavaa" rakennusta. Se oli rakennettu hiljattain kauppahalliks, mutta...

RAKENNUKSELLA ON OIKEEN NIMIKI: MERCADO MUNICIPAL


HULPPEE NÄKY!


Komia pytinki, vaan...
- myyjiä ei ollu ku muutama vihanneskauppias... Harmi!!! komia rakennus menee ihan "ketuille".

Muita Yrittäjiä siä oli vähä joka lähtöön. ravintoloista katukauppiaisiin.

NÄÄ JANNUT TULI YHTENÄ AAMUNA KUJILLE VEISTELEEN KORISTEITA JA...

... KOHTA NIITÄ JO MYYTIIN. TAKUUVARMASTI KÄSINTEHTYJÄ!!!

KORUT, KORISTEET JA SHARONGIT, NIIN AFRIKKALAISIA, NIIN AFRIKKALAISIA


Tää vaatimaton pytinki oli Santa-Marian parhain ravintola ja toinen koko kaupungin aluella oleva paikallisten pitämä. Jos eksytte huudeille, menkää D Ángeloon. Ruoka oli edullista ja hyvää. Päivällisen sai neljälle hengelle 35-50 eurolla, sisältäen viinit ja oluet. Paikka on aika rönssin näkönen, mutta kuultiin, että se olis remontin alla ja siks telttaillen nyt.

Pääasiallisesti paikan hintataso on samaa luakkaa ku meillä. Pääkaupungissa, Espargosissa englanninkielen ymmärtäminen oli todella heikkoo. Esimerkki: 3 kertaa espresso ja 1 tee, ei kääntyny millään kielellä, ei edes elekiellä. Myyjä huusi kadulta pojan tulkkaan ja... no saatiin ne yhden kerran mitä tilattiin, muttei enää toisella kertaa :)

Pääkielet saarella on kreoli, ranska, portugali ja italia.

Sää oli pääosin hyvä. Päivällä oli n. 30 astetta, kun taas illalla n. 20. Koko ajan tuuli ja illalla jos istu ulkoravintolas selkä päin tuulta, kylmä tuli. Mulla oli iltasin villatakki päällä ja pitkäpunttiset housut,
ni hyvin silleen tarkeni.

Kap Verde on nyt koettu, olen onnellinen siitä :)

T: anne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti