torstai 8. syyskuuta 2011

Viikko takana...

Totuuden hetket koitti eilenaamulla. Itellä oli sellanen tunne, ettei ole mitään tapahtunu. Sinnikkäästi olin koko viikon menemättä vaakaan. Syöny olen oikeen kunnolla. Nälkää en ole kärsiny. Ruokavaliosta nyt vaan on puuttunu peruna, leipä, riisi ja pasta sekä ne sokerit ja vehnä.

Aamulla sitä karppileipää teen kanssa, lounaalla mm. broitskua, kalamureketta tai lihamureketta salaatin kera. Murekkeissa on ollu pääraaka-aineen lisäks sipulia, kermaviiliä ja kananmunia ja maustetta. Lisäaromia lihamurekkeeseen tuli auramurusta.
Päivällisellä sit melkein samaa, paitsi yhtenä päivänä tehtiin kaalista, jauhelihasta ja porkkanoista laatikkoo. Iltapalat sit turkilaista jukurttia siemenillä, leseellä yms muokattuna tai rahkaa kermalla ohennettuna.

Anoppilassa käydessä on aina ollu kaffeesortteja vaikka muille jakaa, mutta me vietiin sinne 70% suklaata levy ja kerrottiin, että pala tai pari tästä kaffeesorttina... ni se piisaa ja homma alko toimiin heti.

Sit totuuden hetkeen... Mulla on menny 1.2kg ekalla viikolla!
- tätä en nyt ottais vielä NIIN vakavasti, koska meillä naisilla toi paino heittää joskus jopa parikin kiloa päivän aikana, mutta uskottavuutta tässä lisää se, että isännällä putos kolme kiloo ja se ei ole missään vaiheessa kans nähny nälkää!!!

Tähän vois tarjoilla tulevaa ruokaa... eli ostin eilen tarvikkeet ja tänään olis tarkotus tehdä Lassakaa


kuva lainattu karppaus.fi sivulta... otan omasta kuvan kunhan valmistuu...

 Ohjetta jakoon:

neljä annosta

Koosta riippuen pari/muutama kesäkurpitsa tai munakoiso

Jauhelihaseos:
jauhelihaa n. 500g.
sipulia maun mukaan
valkosipulia maun mukaan
tomaattipyrettä pikkupurkki (eli 2-3 rkl?)
suolaa
pippuria
basilikaa

Juustokastikkeeseen:
n. 2 dl kermaa tai maitoa (kukaan ei kiellä laittamasta enemmänkin mutta tämäkin riittää)
juustoa (koskenlaskijaa tai raastetta tai molempia, jääkaapin sekalainen jämäpalakokoelma sopii erinomaisesti tähän)
(suolaa) 
pippuria (musta, viher tai vaikka pippurisekoitusta)

Pinnalle:
Juustoraastetta
Viipaloidaan kesäkurpitsat/koisot pitkittäin tai poikittain n. 4mm paksuisiksi viipaleiksi. Uunipellille leivinpaperi jolle ripsutellaan hiukan suolaa, viipaleet siihen vieretysten, pinnallekin hiukan suolaa. Viipaleiden annetaan kuivahtaa/olla 200 asteissa uunissa sen verran että kosteus haihtuu, ainakin sen verran aikaa ettei niistä nouse enää höyryä.Tällälailla kuivattamalla lopputulos on kiinteämpi eikä lillu vedessä. Sopiva annos viipaleita mediumkokoiseen vuokaan on n. 2 pellillistä.

Jauheliha ja sipuli ruskistetaan pannulla, maustetaan valkosipulilla, tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla, basilikalla tai mitä kukin nyt haluaa laittaa. Ei tarvitse lisäillä nestettä, ettei lopputuloksesta tule liian vetistä, "kuivatuksesta" huolimatta vihanneksista irtoaa kosteutta.

Kerma t. maito kuumennetaan kattilassa, ja sen joukkoon sulatellaan juusto/juustoraaste (muut kuin koskenlaskija kannattaa raastaa). Maustetaan. Kastike saa olla suht tanakkaa ainakin sitten vähän jäähtyneenä.

Kootaan kuin lasagne eli ladotaan vuokaan kerroksittain kurppa- t. koisoviipaleita, jauhelihaseosta ja ohuina luiroina juustokastiketta. Ylimmäksi kerros viipaleita ja sen päälle vielä loppu juustokastike ja juustoraastetta pinnalle. Väleihin voi valutella n. puolet juustokastikkeesta, loput päälle.

Paistetaan 200 C uunissa niin kauan että uunista tulee viettelevää tuoksua ja pinta on kauniin ruskea. Kannattaa malttaa antaa valmiin lassakan odottaa/jäähtyä ja vetäytyä hetken aikaa että nesteet tasaantuvat ja imeytyvät.

5 kommenttia:

  1. Toivotaan, että omatekemäkin näyttää lähes yhtä hyvältä ;)

    VastaaPoista
  2. Hyvää tuli, joskin seuraavalla kertaa pitää olla tarkka suolan kanssa. Jättäisin kyllä jauhelihasta suolan pois, sillä kesäkurpitsan päälle tulee helposti laitettua liikaa "nesteenpoistovaiheessa". Isotöinenkin vielä, ei kannata hetken mielijohteesta alkaa tekeen ;)

    VastaaPoista
  3. Koklaan tehdä tän kesäkurpitsa jutun,tuntuu hyvältä näin lukiessa.

    VastaaPoista